ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN YİYECEKLER
Anne sütünü arttıran gıdalarkonuyla ilgilianne sütünü arttırmaanne sütünü azaltan yiyecekler
sayfalarına da bakabilirsiniz
ANNE SÜTÜNÜ ÇOĞALTAN BESİNLER
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Daha önemlisi bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Bebeğiniz doğru pozisyonda verimli bir şekilde emdiği takdirde sütünüz artar. Bu da sütünüzü arttırmada en etkili yoldur.
Süt üretimi konusunda iki önemli faktör vardır. Birincisi yeterli miktarda sıvı tüketmektir. Bu sadece süt değildir, su yada meyve suyu olabilir. Susuzluk ihtiyacı gidermek için bir göstergedir. Ancak bütün işi yapmaz. Daha fazla sıvı tüketmeye özen gösterin. Bebeğinizi emzirirken bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Bol sıvı tüketmek size süt yaptırmaz ancak kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmanızı sağlar. Emzirirken fazladan 500 kalori alınması gerekir. kilo vermek için rejime giren bayanlar daha az kalori aldıkları için bu dönemde güçsüz kalırlar ve vücutları optimal süt üretimini sağlayamazBiranın yıllardır süt üretimini olumlu etkilediği düşünülmektedir. Ancak araştırmalara göre bebekler alkollü anne sütünü sevmemekte ve daha az emmektedirler. Dolayısıyla az uyarım sonucu süt üretimi azalmaktadır.
Stres süt üretimini olumsuz etkilemektedir ancak stres sonucu biraya sığınmak en iyi çözüm değildir. Alternatif rahatlama yöntemleri geliştirin. Bakıcı çağırın ve bir süre dinlenin. Hayatınızdaki angaryalardan kurtulmaya çalışın yada titizliğe bir süre ara verin yada en azından oturun ve gözlerinizi bir yada iki dakika kapayın!
Kafein süt üretimini uyardığı gibi bebeğinizi de uyarır. Fazla miktarda kafein sizi etkilediği gibi bebeğinizi de etkiler. Kafein bebeğinizin vücudunda yetişkinlere nazaran daha uzun süre kalır dolayısıyla etkileri de…Ayrıca kafein bebeğinizi huzursuzlaştırır ve uyku düzenini bozar. Bir fincan kahve yada soda sorun yaratmaz ancak fazla miktarda alındığı zaman (günde beş fincan yada daha fazla) bebeğiniz etkilenir. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek yada bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Emziren anneler beslenmeye dikkat!
Annenin gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasında büyük rol oynuyor. Annenin gebelikte yeşil yapraklı sebzeler ile su ürünlerini tüketmesi bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunuyor.
İSTANBUL - Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hastalalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz emziren annelerin beslenmesi ile ilgili faydalı bilgiler ve lohusa annelere pratik öneriler verdi.Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin ögeleri gereksinmesini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besin.
Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil, verilmediğinde bebekler için en ideal besindir. Emziklilik (laktasyon) genellikle meme büyümesi, süt salgılanmasının başlaması ve başlayan süt salgılanmasının devamı olmak üzere üç döneme ayrılır. Herbir dönem metabolik üreme hormonlarıyla denetlenir. Emzirmenin başarılı olduğunu söyleyebilmek için annenin bebeğini güçlük çekmeden, hemen doğum sonrasında emzirmesi ve bebeğin sağlıklı olarak kilo alması gereklidir. Emzirme döneminde bedensel, psikolojik, doğum öncesi ve sonrası bir takım etmenler etki eder.
Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt salgısı için gerekli besinler annenin kendi gereksinmesine ek sayılmalıdır. Yenidoğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin ögeleri, annenin yedikleri ile kendi vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin yedeğini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin ögelerini karşılamaktadır. Emzikli kadınlar için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bu özellikler sık doğumlara bağlı olarak depoların azalması, enfeksiyon sıklığı, beslenme yetersizliğinin varlığı ve derecesi, fiziksel uğraşların ağırlığı gibi enerji harcamasını
arttıran etmenlerdir.
Annenin gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden olmaktadır. Annenin gebelikte koyu yeşil yapraklı sebzeler ile su ürünlerini tüketmesi bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunmakta ve ileriye yönelik sağlık sorunları önlenmektedir. Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal gereksinimden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.
ENERJİ:
Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Kadının aldığıenerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Diyetin sağladığı enerjinin %80 oranında süt enerjisine dönüştüğü kabul edilmektedir.Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emziklilik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kalori ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.
SIVI:
Emziklilikte su metabolizmasında artış vardır. Alınan su süt salgılanmasıyla, metabolik su ise artan yiyecek alımıyla artmaktadır. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmalıdır. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde önerilmektedir. Çay, kahve gibi içecekler süt verimini azaltmaktadır.
Dengeli ve yeterli beslenen kadınlarda, gebelikte biriken deri altı yağ dokusu, emziklilikte süt yapımında kullanılır. Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır.
EMZİKLİLİKTE GÜNLÜK BESLENME PLANI
KAHVALTI:
1 su bardağı süt (kalsiyumla zenginleştirilmiş)
1 yumurta
1 kibrit kutusu kadar peynir
4-5 zeytin
1-2 ince dilim ekmek
1 meyve veya domates-salatalık
ARA ÖĞÜN:
Meyve, süt
ÖĞLE:
1 porsiyon etli sebze yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kase yoğurt veya ayran
1 ince dilim ekmek
Salata, meyve
ARA ÖĞÜN:
1 kibrit kutusu kadar peynir
1-2 ince dilim ekmek
Meyve veya domates
AKŞAM:
Çorba ( tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu çorbalar)
2-3 yumurta kadar et (balık, tavuk) veya kıymalı sebze yemeği
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
Salata
1 kase yoğurt veya sütlü tatlı
1-2 ince dilim ekmek
GECE:
Meyve, süt veya sütlü tatlı
NOT:
Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir.
LOHUSA ANNEYE PRATİK ÖNERİLER
ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN BESİNLER
Az sütü gelen annelere tavsiyeler:
Bu dönemde anne sütünü artıran yiyeceklere ağırlık vermeli.
Bunlar kısaca şöyle özetleyebiliriz: Bolca rezene ve ısırgan çayı tüketilebilir (günde n- 5 fincan). Şişmanlatmayan demir kaynakları olarak yeşil mercimek, brokoli, roka, ıspanak, pazı, dereotu, çekirdekleri ile birlikte yenen siyah üzüm, dut pestili, yumurta ve yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Hamilelikle bu demir kaynakları alırken, 20 dakika öncesi veya sonrasında, süt ürünleri ve koyu çay tüketilmemeli. Aksine yenilen yemeklere limon sıkılırsa daha faydalı olur. Susam yağı ile memelere dıştan dairesel şekilde hareketlerle masaj yapılması da katkı sağlar. Ayrıca günde 3 litre su içilmelidir. Anne sütünü en çok artıran ise alkolsüz biradır (malt özü), Sabah, öğle ve akşam sadece bir kahve fincanı içilecek alkolsüz bira, anne sütünü artırıp, içeriğindeki B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Arial TUR"; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:162; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536902279 -2147483648 8 0 511 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
Anne sütünü arttıran gıdalar (alıntıdır nerden aldığımı da bulamadım)
İki aylık çiçeği burnunda bir anne olarak, iki aydır yapmış olduğum araştırmalar ve bizzat denemelerim sonucu anne sütünü arttıran yiyecek ve içeceklerin listesini çıkartım...
1-Çaylar
Rezene
Anason
Ihlamur
Isırgan Otu (uzmanlar tarafından sürekli kullanımı önerilmiyor 20 gün kullanıp 10 gün ara verilmeli) (Sütün kalitesini de arttırır.)
2- Yiyecekler
Haşlanmış mısır
Borulce
Soğan
Bulgur
Pişmaniye
Tahin helvası
Taze Bezelye
Çekirdek
Taze Fasulye
Tel Kadayıf
Sütlü Tatlı
Nar
Semizotu (Sütün kalitesini de arttırır.)
3-İçecekler
Vitamalt
Kefir
Meyva Suları
Dut Pekmezi
Vişne kompostosu
Kayısı Hoşafı
Kuru maya (sulandırılıp içilecek)
Dolmalık fıstık (8-10 tane ılık şekerli suda bir gece bekletilip suyuyla beraber içilir)
4- Baharatlar
Kimyon
Çörekotu
NOT: Altı çizili olanlar tarafımdan denenmiş onaylanmıştır.İtalik yazılanlar aynı zamanda gaz probleminede iyi gelir.
5-Düzenli yemek, uyku ve huzur
Bütün bu gıdaların yanında en önemlisi düzenli yemek, uyku ve huzur, mutluluk :) bide sütüm azmı çokmu,gittimi geldimi diye çok fazla uğraşmamak .(zaten sütün olmaması çok nadir görülen bir durumdur ancak meme dokusunun zedelenmesi veya yokluğu durumunda söz konusudur. Her kadının bebeğine 6 ay yetecek süt üretimi olur, kendisi kurcalayıp düşürmezse)
Tüm bu yiyecekler anne sütünü belki psikolojik belki bi şekilde arttırıyor ama eğer bu artan sütünüzü bebeğiniz iyice tüketemez memede kalırsa,memede süt bitmediği için yeni süt yapımı için yeterli horman beyne ulaşmayacağından sütünüz artmayabilir, hatta azalabilir.(benim öyle olmuştu) Bunun için bebek emdikten sonra memeyi iyice sağın hiç süt kalmayacak şekilde.Bu sağdığınız sütleri derin dondurucuda bekletin bebek ek gıdaya geçince kahvaltılarına katarsınız.Hemde sağdıkça sütünüzde bariz artar.Ne kadar süt talebi o kadar süt arzı. Benim gördüğüm sağmak tüm bu yiyeceklerden daha fazla anne sütünü artırıyor. Bence düzenli bitki çayı(yukarıdakilerden) baharat ile destekleyip bolbol sağarsanız sütünüz artar azalmaz.
Birde Bebeğinize sevgiyle bakmak,onu okşamak, öpmek, koklamak sonra emzirmek boş memeyi bile dolduruyor. Onun rızkı zaten belli siz ne yeseniz içsenizde Onun için tesbit edilmiş süt mutlaka gelecek.Zaten süt olayı beyindek bi hormandan kaynaklanıyor bunun içinde hormanları en iyi moral,neşe,dinlenme,uyku,ılık duş harekete geçirir.
Sonuç olarak bir anne olarak nacizane tavsiyem; bitki çaylarınızı için, iyi dinlenin,sütünüzü sağın, neşeli olun, bebeğinizi bol bol sevin, sütüm yeterli diye düşünün sütünüz bol,tosununuz hayırlı olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder