21 Şubat 2017 Salı

LOHUSA ŞERBETİ

hamilelğim surecınde 14 kilo almıştım lousa döneminde emzirme döneminde ustune  8 kilo daha eklendi dikkat edin yediklerinize içtiklerinize .................
lohusa Şerbetiyle Ağzınız Tatlansın
9 ay 10 günlük gebelik dönemi bitti. Ailenin yeni üyesi yumuk yumuk pamuk gibi geldi. Bir neşe bir heyecan!
“Tatlı yiyelim tatlı konuşalım!” isteği ile yeni bebeğin hayatı hep mutlu olsun ümidiyle yapılıyor, misafirlere ikram ediliyor lohusa şerbetleri. Anne sütünü arttırması ve bebeğin kolay ve tatlı süt emmesini sağlaması da asıl hedef olmakla birlikte eğlenceli bir içecek. Lohusa şerbetleri Osmanlıdan günümüze süregelen, dünden bu güne geleneklerimizde hoş bir ritüel.
Peki nasıl yapılır lohusa şerbeti? Neler gerekir? Benim maksimum sağlıklı lohusa şerbeti tarifim nasıl?
Parlak kırmızı renkte taş gibi sert olan, özel tat ve kokuda lohusa şekeri dediğimiz şekeri kullanabilirsiniz. Lohusa şerbeti; tarçın, karanfil, zencefil, karabiber tanesi ile birlikte kaynatıldığında lohusa şekerinin özel koku ve lezzetini oluşturur. Lohusa şerbeti; su oranı yoğun, sağlıklı ve serinleten bir içecektir. Şekerini az kullanarak hafif bir içecek kıvamında tüketilmesi daha sağlıklıdır. İçerisindeki tarçın, kan-şeker dengesinin sağlanmasında etkili olduğu için emziren annenin aşırı tatlı ihtiyacı oluşmasını engeller. Lohusa şerbetinde bulunan baharatlar mideyi rahatlattığı gibi ayrıca bebekte gaz olmasını engeller.
En sağlıklı lohusa şerbeti malzemeleri
- 2 litre su
- 3 adet çubuk tarçın
- 1 adet muskat
- 2 adet havlucan
- 2- 3 adet yenibahar
- 10 adet karanfil
- 5- 6 adet tane karabiber
- 3 adet zencefil
- İstenen ölçüde bal ( arzuya göre toz şeker de ilave edilebilir.)
- Lohusa şekeri ( dilerseniz koymasanız da olur, eklediğimiz baharatlar ilave ettiğimiz baharatlar özel loğusa şerbeti tadını ve sağlıklı özelliktedir.
- Ceviz- badem- fındık ( istenen ölçülerde dövülmüş olarak)
Yapılışı
- Tarçın, muskat, havlucan, karanfil, karabiber, yenibahar, zencefil iyice yıkanıp, tozu arındırın.
- 2 litre su ile yıkanan malzemeleri orta hararette ocağa koyun.
- 20- 30 dakika kaynattıktan sonra, 1 adet elmenın kabuklarını soyun ve doğrayın, ocaktaki karışıma koyun.
- Elmalar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
- Ocaktan indirdikten sonra arzuya göre biraz bal ilave edin.
- Sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
- Servis esnasında üzerine dövülmüş ceviz, badem, fındık karışımını ilave edebilirsiniz.
Emzirme döneminde anne lohusa şerbeti içerse sütünün miktarının ve kalitesinin artmasını sağlar. Ayrıca lohusa şerbeti annedeki bir takım mide problemlerinin semptomlarını da giderebiliyor. Lohusa şerbetinin üzerine kuruyemiş ilave etmek de şerbetin cazibesini arttırdığı gibi besin değerini vitamin mineral cümbüşü haline getiriyor.
Emziren bir annenin her akşam ve gün içinde az şekerli yapılmış lohusa şerbeti tüketmesi bebek için de anne için de rahat ve sakin bir anne-çocuk ilişkisinin lousa

tuvalet eğitim

TUVALET EĞTİMİ AİLEDEN AİLEYE VE ÇOÇUKTAN ÇOÇUĞA DEĞİŞİR :)

Benim kızım  2  yaşındayken başladım   ve şuan  28 aylık   hemen hemen tam anlamıyla çişini soyluyor ve bezden kurtulduk ilk başlar çok zor oluyor ama sabrın sonu rahatlık bakımı kolay artı bez masrafından kurtuluyoruz :)


Minik bebeğiniz artık kendi ihtiyaçlarını kendisi gidermeye başladı. 18 aylık olduktan sonra tuvalet eğitimi ailelerin gündemine girer; ama genelde 2,5 yaş civarında onun tuvalet eğitimi alma zamanıdır. Etrafınızdan tuvalet eğitimi nasıl alınır konusunda bolca tavsiye alacaksınız. Bu tavsiyeler çoğu zaman doğrudur ve işe yaramıştır. Ancak dikkat etmeniz gereken bu denenmiş yöntemlerin başkalarına ait olduğudur. Her çocuk özeldir ve başkalarında çalışmış uygulamalar siz de tutmayabilir.
Çocuk Tuvalet eğitiminin bir günde gerçekleşmesini beklememelisiniz. Doğumdan itibaren ”minik bağımlınız” her şeyi bir sıra içinde ve yavaşça öğrendi. Bu işte de öyle olacaktır. Bazen tahmin edilenden çok uzun; bazense çok daha kısa süren bu sürecin sonunda anne babaya bir de hediye vardır: Aile bütçesinde hatırı sayılır bir yeri çoktan edinen bebek bezi masrafı artık mazide kalacaktır.
Bebeğim Tuvalet Eğitimi İçin Ne zaman Hazır Olacaktır?
Çocuğa göre değişmekle birlikte genelde 2,5 yaş civarında ve yaz aylarında tuvalet eğitimine başlanılması tercih ediliyor. Sonuçta çocuk, üstü açık bir şekilde yazın daha rahat dolaşabilir ortalıkta. Ancak bunlardan da daha önemli bir kaç sinyal vardır çocuğun size vereceği. Sıralaması farklı olabilen bu sinyalleri yakalamaya çalışın.
1. Sinyal: Bir kaç saatliğine de olsa bebeğiniz idrarını tutabiliyor olmalıdır. Sonuçta bu, idrar torbasındaki kasların kontrol altına alınabilmesi meselesidir. Çocuğunuz bu kasına söz geçirdikçe, istediği zaman ”çiş” yapma özgürlüğüne kavuşacaktır.
2. Sinyal: Bebek bezinin kirlenmesi durumunda, çocuğunuz sizi haberdar ediyorsa ne mutlu size! O, artık kendi kontrolü altında bir düzene geçmek istiyordur. Ayrıca iletişim becerilerini kullanarak size bir şeyler söylüyor veya gösteriyor olması harika bir duygu. (Masa altına saklanma, koltuk arkasına gizlenme de bir tür sinyaldir!)
3.Sinyal: Özellikle 2 yaş civarından itibaren bir şeyleri kendi başına yapma istekliliği arttıkça, çocuğunuz daha da bağımsız olmak için tuvalet eğitimi konusunda istekli olacaktır.
4. Sinyal: Tuvalete merak! Etrafındakilerin dönem dönem tuvalete gidiyor olmaları onda şüphesiz ki bir merak oluşturacaktır. ”Acaba ne oluyor orada” diye düşünüyorsa 4. sinyal gelmiş demektir.
Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlamalıyım?
Öncelikle sakin olmalısınız ve onu kesinlikle bir şeyler yapması için zorlamamalısınız. Bazı kaynaklar onu motive etmek için bazı küçük rüşvetler verebileceğinizi yazıyor. Ama bu rüşvetlerin ters tepebileceğini de unutmayın. Çocuğunuza bir şeyler yaptırabilmek için onu sürekli ödülle motive ediyor olmanız, onda her hareketi için bir karşılık alma istekliliği oluşturabilir. Bu iyi bir davranış metodu değildir.
Birlikte alışveriş yapın ve ona istediği, sevdiği alt çamaşırlarından alın. Bunları kirletmek istemeyecektir. Ayrıca etrafınızda tuvalet eğitimini tamamlamış bir arkadaşı olması onun için iyi bir örnek oluşturabilir. Henüz çok küçük de olsa kıskanma duygusu gelişiyor olabilir. Ancak arkadaşını örnek göstererek onun üzerinde baskı kurmaktan çekinin. Bu önerimiz tüm zamanlar için geçerli.
Çocuğunuzun, sizin kullandığınız tuvaleti kullanmasını beklemek doğru değil. Ona bir, belki de bir kaç lazımlık alın. Böylece içine düşme korkusu yaşamadan tuvalet ihtiyacını giderebilir. Banyoya girmeden önce tuvalet eğitimiyle ilgili bir kitaptan sayfalar okumanız ”minik alıştırmacıyı” motive edecektir. Sabah kalktığında onu tuvalete götürmeniz de doğru bir davranış olacaktır.
İlk birkaç gün yarım saatte bir, bir saatte bir onu tuvalete götürün. Tuvaletini yapmasa da lazımlığa oturmayı öğrenmesi dahi onun için bir gelişmedir. Orada canı sıkılmasın diye yanında onunla sohbet edin. İlk başlarda, lazımlık tuvalet yerine onun sevdiği bir odada da durabilir.
Altında bebek bezi yerine bir çamaşır olması da işlerin biraz değiştiği sinyalini verecektir ona.
Arada, beze yapmaktansa lazımlığa (belki daha güzel bir isim de bulabilirsiniz) yapmasının ne kadar kolay ve güzel olduğunu ona sakince anlatın. Ama kural olarak yakınınızda her zaman yedek kıyafetler taşıyın.
Tuvalet Kazalarında Ne Yapmalıyım?
Gündüzleri, çocuğunuzun altını kuru tutma olasılığının geceyle kıyaslandığında daha yüksek olduğunu unutmayın. Araştırmalar gündüz altını kuru tutabilen ve tuvalete gidebilen bir çocuğun gece için de aynı alışkanlığa kavuşma süresinin bir yılı bulabileceğini göstermekte. Özellikle geceleri bazı kazaların yaşanma olasılığı her zaman vardır. Böyle kazaların olabileceğini ifade edin.
Onu suçlamayın! Halıya veya başka bir yere kakasını veya çişini yapması sizi yorabilir. Ancak bunlar; çocuğunuzun zihni üzerinde oluşabilecek bir utanma duygusundan çok daha kolaylıkla temizlenebilir.
Taşınma, okul, yeni bir kardeş veya yeni bir bakıcı gibi size küçük gelebilecek değişiklikler çocuğunuz için devasa büyüklükte sorunlar oluşturabilir. Bu durumlarda çocuğunuz küçülebilir(!) ve tuvalet eğitiminde öğrendiklerini unutabilir. Bu durumun geçici olduğunu, onun özgüvenini pekiştirdikçe sorunun ortadan kalkacağını söyleyebiliriz.